Οδοντικά Εμφυτεύματα - Συχνές Ερωτήσεις Ασθενών

 Υπάρχει όριο στην διάρκεια ζωής σε ένα εμφύτευμα; 

Όχι, μπορούν να λειτουργούν άψογα εφόρου ζωής, εφόσον υπάρχει η σχετική φροντίδα υγιεινής και πρόληψης.

Βέβαια τον σημαντικότερο ρόλο στην μακρόχρονη επιβίωση των εμφυτευμάτων έχει η lege artis, αρχική τοποθέτηση τους από τον χειρουργό (τήρηση των προδιαγραφών τοποθέτησης).


 Ειναι επώδυνη διαδικασία; 

Όχι, καθώς η τοποθέτηση των οδοντιατρικών ενδοτικών εμφυτευμάτων πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και με τον μεγαλύτερο ''σεβασμό'' σε μαλακούς και σκληρούς ιστούς, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδραση τους, συμβάλλοντας έτσι στην γρήγορη επούλωση τους.


 Υπαρχει οίδημα (πρήξιμο) μετά την επέμβαση; 

Το κάποιου βαθμού οίδημα θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική απόκριση του οργανισμού στην κάκωση που υπέστη, το οίδημα εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης, την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς καθώς και από τους χειρισμούς του επεμβαίνοντα. Φυσικά γίνεται έλεγχος του, τόσο με την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής όσο και με την χρήση κρύων επιθεμάτων. Στην περιοχή το οίδημα εμφανίζεται την 2η μετεγχειρητική μέρα, κορυφώνεται την 3η και απαιτούνται άλλες 2-3 μέρες να αποδράμει πλήρως.


 Υπάρχουν κάποια νοσήματα που δεν επιτρέπουν την χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων; 

Δε συνιστάται η χρήση τους στις ακόλουθες κλινικές καταστάσεις:

Νευρολογικές διαταραχές
Εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ
Βαριές καρδιολογικές παθήσεις (πρόσφατο έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεια, νόσος των βαλβίδων κτλ)
Χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών
Ενδοφλέβια λήψη διφωσφονικών
Ακτινοθεραπεία των οστών των γνάθων
Ενεργή θεραπεία καρκίνου
Εγκυμοσύνη


 Τοποθετούνται τα εμφυτεύματα σε κάθε ηλικία;  

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, δηλαδή την ηλικία των 17-18 ετών, είναι δυνατή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων χωρίς όριο ηλικίας.

Η οστεοπόρωση δεν αποτελεί αντένδειξη τοποθέτησης τους, ειδικά με την χρήση των σύγχρονων εμφυτευμάτων με ενεργοποιημένη επιφάνεια τιτανίου.


 Υπαρχουν διαφορές μεταξύ των εμφυτευμάτων; 

Φυσικά και υπάρχουν και είναι ένα σημείο που χρειάζεται τεράστια προσοχή από τον ασθενή και απόλυτη εμπιστοσύνη προς τον ιατρό που απευθύνεται.

Στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν μερικές εκατοντάδες εταιρίες εμφυτευμάτων. Από αυτές, οι εταιρίες που ασχολούνται με την έρευνα και την επιστημονική τεκμηρίωση σε βάθος χρόνου, δεν είναι περισσότερες από δέκα. Οι υπόλοιπες απλώς αντιγράφουν τις πρώτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα αποτελεί η διεθνής παρουσία μιας εταιρείας και η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών σε βάθος χρόνου.


 Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η τοποθέτηση εμφυτευμάτων; 

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας σε όλες τις φάσεις της θεραπείας με εμφυτεύματα κυμαίνεται μεταξύ 97-98%.


  Ποσες φάσεις περιλαμβάνει η θεραπεία με τα οδοντικά εμφυτεύματα; 

Περιλαμβάνει 4 φάσεις:

Χειρουργική τοποθέτηση

Η πιο κρίσιμη φάση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Ολοκληρώνεται με την αφαίρεση των ραμμάτων μετά από 7-10 μέρες.

Περίοδος οστεοενσωμάτωσης

Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η ανάπτυξη οστού πάνω στην επεξεργασμένη επιφάνεια του εμφυτεύματος (οστεοενσωμάτωση). Η διάρκεια αυτής της περιόδου εξαρτάται κυρίως από το είδος της επεξεργασίας της επιφάνειας του τιτανίου, από την σκληρότητα του οστού της γνάθου (η κάτω γνάθος σκληρότερη από την άνω) και από τον βαθμό αρχικής συγκράτησης των εμφυτευμάτων. Διαρκεί 3 εβδομάδες έως 4 μήνες από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Φόρτιση με προσθήκη δοντιών

Στην φάση αυτή αποκαλύπτεται το εμφύτευμα και ολοκληρώνεται η προσθετική αποκατάσταση.

Περίοδος διατήρησης του αποτελέσματος.

Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της θεραπείας με εμφυτεύματα αποτελεί η πολύ καλή στοματική υγιεινή.

Η φροντίδα λοιπόν των εμφυτευμάτων θα συμβάλλει στην μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Παράλληλα οι τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο θα προλάβουν κάποια ενδεχόμενη κακή εξέλιξη.